Асоціація "Регіональне будівництво"
UA | RU | EN
 Головна
Асоціація
Діяльність
Всі новини
Прес-центр
Контакти

Урядом прийнято механізм надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину для малого та середнього бізнесу

Новини Асоціації → 2020 → 05.2020 → Урядом прийнято механізм надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину для малого та середнього бізнесу
На засіданні Уряду 22 квітня ц.р. прийнято постанову про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину для МСБ.

Цією постановою визначено механізм надання допомоги суб'єктам малого та середнього підприємництва для виплати її працівникам (за виключення осіб, які отримують пенсію та працюють за сумісництвом) у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок зупинення (скорочення) діяльності.

Надання допомоги по частковому безробіттюДля отримання допомоги роботодавець звертається до територіального органу ДСЗ протягом 30 календарних днів з дня зупинення (скорочення) діяльності та має надати наступні документи:

- заяву у довільній формі (у якій також зазначається інформація про належність роботодавця до суб'єктів малого або середнього підприємництва, та до якої додаються копії підтверджуючих документів, завірених в установленому порядку, щодо середньої кількості працівників та доходу роботодавця за календарний рік, що передує року подання до територіального органу документів, передбачених цим пунктом);

- відомості про працівників (прізвище, ім'я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків);
- довідку про сплату ЄСВ за останні шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, виданою ДПС.

У разі, якщо суб'єкт господарювання належить одночасно до різних категорій суб'єктів підприємництва за різними критеріями, належність до відповідного суб'єкта підприємництва в цілях застосування цього Порядку визначається за річним доходом від будь-якої діяльності за звітний рік.


Показник річного доходу суб'єкт підприємництва від будь-якої діяльності визначається на підставі офіційних звітних даних за останні чотири квартали (для суб'єкта підприємництва, що подає квартальну звітність) або за останній звітний рік (для суб'єкта підприємництва, що подає річну звітність).


Середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) визначається за даними відповідної статистичної звітності, де зазначається цей показник.

Рішення про надання допомоги приймається територіальним органом ДСЗ протягом 3-х робочих днів, після чого у 3-денний строк укладається договір, в якому визначаються права та обов'язки сторін, порядок перерахування роботодавцю коштів Фонду та виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину, гарантії зайнятості такого працівника, відповідальність сторін, строк дії договору.


Територіальний орган ДСЗ здійснює перерахування роботодавцеві коштів для виплати допомоги працівникам протягом 3-х робочих днів після зарахування відповідних коштів на рахунок територіального органу.


Згідно зі Законом України «Про зайнятість населення» допомога по частковому безробіттю на період карантину встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, із розрахунку 2/3 тарифної ставки (окладу). Розмір допомоги визначається виходячи з фінансових можливостей Фонду і не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.


Виплата працівникам допомоги здійснюється роботодавцем з першого дня скорочення тривалості їх робочого часу у межах строку зупинення (скорочення) діяльності, але не більше 30 календарних днів після завершення карантину.


Ця допомога не надається працівникам, які отримують оплату часу простою, а також при освоєнні нового виробництва (продукції) відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України.


Територіальний орган ДСЗ контролює цільове використання коштів, що перераховуються роботодавцю для виплати працівникам шляхом проведення відповідної перевірки протягом 90 календарних днів після останньої виплати такої допомоги.


Також роботодавцем періодично надаються відомості по працівників та розмір фактично виплачених коштів.


На наступному засіданні Уряду анонсовано прийняття порядку використання коштів за цією програмою. Нагадаємо, що відповідно до Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік, прийнятого парламентом 13 квітня, у складі Держбюджету створено фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками, на період дії карантину, установленого Урядом з метою запобігання поширенню на території України зазначеної хвороби. Кошти цього фонду спрямовують у тому числі на надання фінансової допомоги (на поворотній або безповоротній основі) Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. За попередніми розрахунками передбачається виділення 9 млрд.грн.


Форми, які додаються до заяви про отримання допомоги, завантажити тут


Консультації з питань отримання допомоги по частковому безробіттю можна отримати в департаменті дерегуляції підприємницької діяльності ФРУ, відповідальна особа Наталя Гостєва, 097 119 30 93, e-mail: ddb@fru.org.ua

Інформація підготовлена фахівцями Федерації роботодавців України



Другие новости и события

Поздравляем с днем рождения председателя наблюдательного совета ООО «Строитель» М. В. Харнама!Поздравляем с днем рождения председателя наблюдательного совета ООО «Строитель» М. В. Харнама! // 23.05.2020
Знаем вас как настоящего профессионала, системного руководителя и ответственного человека, который отдает свои силы и энергию любимому делу.

Желаем Вам крепкого здоровья, счастья и семейного благополучия, неисчерпаемой энергии, успехов в работе и воплощения всех Ваших замыслов!

УВАГА! 19 травня 2020 року об 11.30 відбудеться zoom-конференція «Працюємо на карантині. Організація праці згідно законодавства»УВАГА! 19 травня 2020 року об 11.30 відбудеться zoom-конференція «Працюємо на карантині. Організація праці згідно законодавства» // 18.05.2020
19 травня 2020 року об 11.30 відбудеться zoom-конференція «Працюємо на карантині. Організація праці згідно законодавства».

Поздравляем председателя наблюдательного совета ООО «Строй Инжиниринг Девелопмент» Е.Е. Савина с днём рождения!Поздравляем председателя наблюдательного совета ООО «Строй Инжиниринг Девелопмент» Е.Е. Савина с днём рождения! // 16.05.2020
Уважаемый Евгений Евгеньевич!

Знаем вас как системного руководителя, профессионала и ответственного человека, который отдает свои силы и энергию любимому делу.

Желаем Вам крепкого здоровья, долгих лет жизни, счастья и семейного благополучия, неисчерпаемой энергии, успехов в работе и воплощения всех Ваших замыслов!

СтройОбзор - портал новостроек
Интернет-портал недвижимости www.meget.kiev.ua
БудФонд
Строительная бухгалтерия
Группа изданий КАПСТРОИТЕЛЬСТВО