Асоціація "Регіональне будівництво"
UA | RU | EN
 Головна
Асоціація
Діяльність
Всі новини
Прес-центр
Контакти

Олександр Червак: Реформа системи чи у майбутнє – з оптимізмом

Новини Асоціації → 2021 → 12.2021 → Олександр Червак: Реформа системи чи у майбутнє – з оптимізмом

Александр Червак: Реформа системы, или в будущее – с оптимизмомОлександр Червак: Реформа системи чи у майбутнє - з оптимізмом

Про етапи найважливішої для вітчизняної будівельної галузі реформи, больових точках та оптимістичному погляді в майбутнє, про реформу містобудування та пріоритети роботи Конфедерації розповів в інтерв'ю Build Portal виконавчий директор Конфедерації будівельників України Олександр Червак.

Які події минулого року ви вважаєте найважливішими для будівельної галузі України. Що з того, що сталося, вплине на майбутній розвиток галузі?

- Я думаю, більшість учасників ринку зійдуться на думці, що головним лейтмотивом року є реформа архітектурно-будівельної державної системи. Суть реформи - переламати систему таким чином, щоб знищити всіх монстрів, які асоціювалися з корупцією у ДАБІ, та створити щось нове. Це те, що стосується інституцій. А концептуально ціль реформи - здійснити дерегулювання. Ми бачимо це так: держава передає повноваження бізнесу - ясна річ, акредитованому бізнесу, до складу якого входять необхідні фахівці. Тоді єдиним важелем впливу держави залишається акредитація таких організацій, нагляд за їхньою діяльністю та третє - це, звичайно, підвищення відповідальності всіх учасників ринку, які своїм підписом відповідають за своє рішення.

Що вже сталося у рамках цієї реформи? Це доопрацювання законопроекту №5655, прийняття його у першому читанні, підготовка до другого читання. Сподіваємося, його буде прийнято вже в першому кварталі наступного року. Це якщо говорити про якісь глобальні, революційні зміни.

Про інституції - ми раді, що достукалися минулого року, і не пройшла реформа, яка передбачала замість одного ДАБІ аж три нові організації. Усі дійшли висновку, що необхідно концептуально змінити підхід. І цього року було припинено діяльність ДАБІ та створено новий інститут - Державну інспекцію архітектури та містобудування (ДІАМ). І справді втілено непогану концепцію кадрового підбору - вирішено, що ті, хто колись працював у системі архбудконтролю, не будуть співробітниками ДІАМ. Тобто вони не знають, як можна зловживати системою. Сподіваємося, що реформа пройде швидко, і вони не дізнаються, оскільки дозвільна система буде змінена.

Тобто можна сказати, що Конфередація будівельників України підтримує цю реформу?

- Я більше скажу. Ми не просто підтримуємо концепт реформи, ми брали участь у розробці концепції, тому підтримуємо її однозначно. Головне - щоб її було реалізовано так, як презентовано.

Поки що, як вона йде, відповідає вашому уявленню?

- Глобально так. Було суттєве загострення з архітектурним співтовариством, але спірні питання, пов'язані з архітектурною діяльністю, було повністю знято. Спірний момент просто прибрали, новий законопроект нічого не змінює у цьому питанні.

До складу КБУ входять не лише будівельні компанії, а й архітектурні бюро, тому нам дуже важливо, щоб будь-яка реформа проходила у консенсусі з головними стейкхолдерами ринку. Зрозуміло, архітектори - одні з ключових.

В іншому... Зрозуміло, що реформа ускладнюється політичними мотивами. Є об'єктивна критика, а десь під соусом критики включаються політичні мотиви, які загострюють ті питання, які можна зняти шляхом звичайного обговорення з авторами реформи. Підливається масло у вогонь тими людьми, яким вигідно не змінювати систему, залишити той механізм, який існував останні десять років, якщо не більше.

Для реалізації цієї реформи потрібна ще воля державних функціонерів, потрібна ще низка законів та підзаконних актів. Це важливо: нам необхідно перейти точку неповернення. Щоб далі все вже йшло згідно з новою концепцією. І ми до неї близькі. Можливо, після ухвалення законопроекту №5655 загалом вона настане.

Реформа системи архбудконтролю - це, безумовно, головна подія року. А що ще важливого сталося у галузі?

- Із призначенням профільного заступника міністра у Мінрегіоні розпочалася активна робота над оновленням будівельних норм. Минулого року - і дуже важливо - з бюджету було виділено рекордно більшу суму, понад 50 млн гривень, на оновлення всієї нормативної технічної бази - ДБН та ДСТУ, тобто ключові речі.

Економісти вже підтверджують, що програма «Велике будівництво», тобто інвестування грошей в інфраструктурні проекти, має велику вагу у структурі ВВП країни цього року. І це добре.

Були ризики - виникла незрозуміла податкова ініціатива в рамках законопроекту №5600, але за наполяганням Конфедерації будівельників та інших представників експертної спільноти норму щодо запровадження ПДВ на другий та подальший продаж квартири не провели.

Є ще питання, яке не вирішується вже другий рік, і ринок це дуже непокоїть. Знаємо, що влада про цю проблему теж знає, але інструменти рішення поки що не представлені. Йдеться про допуск до ринку будівництва, а саме відсутність порядку ліцензування. Ми намагаємось на кожному заході про це говорити, порушуємо питання у міністерстві, комітетах ВР, говоримо з представниками Кабміну, Офісу Президента безпосередньо. Але поки що, на жаль, це питання не особливо зсувається з місця, що нас дуже непокоїть. Тому що створено вакуум - коли при нарощуванні обсягів будівництва ринку не можуть зайти ні нові компанії, ні нові інвестори. Для здійснення будівельних робіт потрібна ліцензія, а з кінця березня 2020 року порядок ліцензування відсутній. Втім, слід зазначити, що робочу групу при Мінрегіоні з цього питання створено і, сподіваємось, цю проблему буде вирішено.

Чи можна сказати, що загалом картина не така погана, і влада насправді готова слухати будівельників?

- Так, ми раді, що влада однозначно до нас дослухається. Зі свого боку, ми готові співпрацювати з усіма представниками влади для обговорення ключових питань галузі. Певний дисконнект був, як у Міністерстві змінилося кілька міністрів, був відсутній профільний заступник міністра. Потім розпочалася пандемія, карантин, пріоритети були не ті. Через це увага до галузі дещо поменшала, але загалом - так, зараз можна сказати, що влада нас чує.

Які напрями роботи Конфедерація будівельників вважає пріоритетними найближчим часом?

- Хочемо налагодити більше комунікацій із регіонами, у наших учасників є потреба в офлайн-зустрічах та у тому, щоб їх чули і на місцях. Тож ми відновили виїзні засідання КБУ. Ми виїжджаємо в різні локації, організовуємо зустрічі з місцевою владою, намагаємось донести до чиновників, які відповідають за містобудівну політику, думку місцевого бізнесу - про питання, які їх турбують. Цього року ми провели зустрічі на Волині, Одесі, Харкові. Наступного у нас планується Запоріжжя, Львів, можливо, якийсь ще карпатський регіон - можливо, Чернівці чи Івано-Франківськ.

Багато фахівців вже добре знають про традицію Конфедерації проводити мінімум два професійні форуми на рік - це Іпотечний форум та Форум Building & Construction. Ми і надалі плануємо продовжити цю практику і скоро обов'язково розповімо подробиці.

Нас не вистачало на експоподіях, тому зараз є домовленість із організаторами кількох ключових виставок та форумів, де ми виступаємо партнерами. Зокрема KyivBuild - найближчий захід, де ми плануємо провести свою панельну дискусію з акцентом на будматеріалах, обговорити майбутній ринковий нагляд за цим сегментом.

З ініціативи наших учасників ми створили в Конфедерації комітети і вони ведуть активну роботу. У нас є Комітет з будматеріалів, очолюваний Сергієм Пилипенком, гендиректором ПБГ «Ковальська», Комітет із фінансової, банківської та інвестиційної діяльності, очолює його Сергій Мамедов, голова правління банку «Глобус». А також Комітет з питань діяльності проектних та експертних організацій - очолює його Нвер Аракелян, а заходи проводяться в координації із заступником голови Ради директорів КБУ Тарасом Лиликом.

У рамках роботи комітетів ми маємо можливість охопити більш вузькі питання, що виникають на ринку. Зокрема, Комітет із фінансово-банківської діяльності просуває низку ініціатив, пов'язаних з тим, як створити працюючий іпотечний механізм - у діалозі з владою та банками. За останній рік ми, до речі, поповнилися ще двома банками - окрім «Глобуса», «Кредо» та «ТАС-банку» ми матимемо нового учасника  - «Правекс-банк».

Важливий законопроект - захист прав інвесторів - також розглядається в рамках роботи комітету із залученням юристів. Він також прийнятий у першому читанні. Але там є низка механізмів, які ми вважаємо за необхідне обговорити, щоб не виникало конфліктів ні з боку девелоперів, ні з боку інвесторів.

У рамках комітету Сергія Пилипенка йде робота, пов'язана з імплементацією закону про ринок будівельної продукції (по 305 Техрегламенту ЄС): оновлення нових стандартів та встановлення ринкового нагляду - опція, яка де-факто існувала, але де юре не працювала. Багатьох сумлінних виробників непокоїть наявність контрафактної продукції та відсутність контролю за якістю будматеріалів. Мінрегіон спільно з ДІАГ як органом нагляду найближчим часом має розробити алгоритм, згідно з яким запроваджуватиметься новий порядок.

Важлива робота ведеться експертним комітетом. У рамках проведеної архітектурно-будівельної реформи необхідно запровадити механізми мінімізації можливих зловживань експертів, підвищення їхньої відповідальності. Зараз, беручи участь у процесі цифровізації, намагаємось максимально цього досягти. Що не може не тішити.

 

Важливий та цікавий момент у роботі КБУ. Ми створили активний майданчик для вебінарів, де пропонуємо учасникам давати ключові меседжі, проводити консультації, виходячи із сфери своєї діяльності. І це не закриті вебінари, а публічні. Ми транслюємо їх на своєму каналі у Facebook, з подальшим розсиланням презентаційних матеріалів та пост-релізів, а також з можливістю коментарів та продовження обговорення в рамках круглого столу, якщо питання якесь особливо дискусійне.

Ми зрозуміли, що є запит, і запускаємо платформу бізнес-клабів КБУ, де між нашими офіційними зустрічами проводитимемо якісь вузькотематичні. Орієнтовно раз на два місяці. Це можуть бути офлайнові нетворкінги для обговорення вузьких тем тривалістю не більше двох годин. З можливістю підключення онлайн та тих, хто не може приєднатися особисто. З 2020 року ми повністю перейшли на міксований формат зустрічей, де є і офф-лайн, і онлайн для тих, хто бажає, але фізично не може з якоїсь причини бути присутнім на наших івентах.

2022 рік ювілейний для IBUILD - премії Конфедерації будівельників України?

- Так, цього року буде десятиліття премії IBUILD. Минулого року ми відзначили десятиліття Конфедерації, а цього року святкуватимемо ювілей премії. 2014 року премія не вручалася через відомі події в країні. Тож буде ювілей, ми до нього готуємось. Буде багато цікавих концептуальних змін, про які плануємо ознайомити всіх якомога раніше, вже в першій половині року.

А загалом ми дивимось у майбутнє з оптимізмом та покладаємо великі надії на успішне завершення реформ.

Від імені Конфедерації будівельників України та від себе особисто хочу побажати успішного підкорення нових вершин у 2022 році


 



Другие новости и события

Шановні колеги!Шановні колеги! // 29.12.2021
Щиро вітаю вас із Новим роком та Різдвом!

Нехай у наступному році втіляться усі ваші плани, а нові перемоги приносять вам процвітання та благополуччя!

Бажаю, щоб 2022 рік пройшов під знаком добрих змін та був наповнений професійними успіхами та плідними результатами вашої діяльності!

Щастя Вам, благополуччя, невичерпної енергії, оптимізму, виконання бажань, любові, тепла та затишку Вашому дому та всього доброго!

З повагою,
Голова Ради Асоціації «Регіональне будівництво»

Вітаємо директора СТ ЖБК «Авантаж» Є.Ю. Іосілевича з днем ​​народження!Вітаємо директора СТ ЖБК «Авантаж» Є.Ю. Іосілевича з днем ​​народження! // 29.12.2021
Шановний Євгене Юрійовичу!

Знаємо Вас як системного керівника, професіонала, чуйну, доброзичливу та порядну людину, яка віддає свої сили та енергію улюбленій справі.

Бажаємо Вам щастя, міцного здоров'я, благополуччя, нових досягнень та успішної реалізації Ваших планів! Нехай завжди і у всьому супроводжує Вам успіх!

Вітаємо із днем ​​народження генерального директора ПрАТ "БАЛЦЕМ" Д.В. ЦівунаВітаємо із днем ​​народження генерального директора ПрАТ "БАЛЦЕМ" Д.В. Цівуна // 29.12.2021
Шановний Дмитре Володимировичу!

Вітаємо Вас із днем ​​народження! Бажаємо Вам міцного здоров'я, особистого щастя, миру, благополуччя, невичерпної енергії та нових професійних успіхів.

Нехай Вас завжди оточує тепло сердець, добро та взаєморозуміння.

СтройОбзор - портал новостроек
Интернет-портал недвижимости www.meget.kiev.ua
БудФонд
Строительная бухгалтерия
Группа изданий КАПСТРОИТЕЛЬСТВО