Асоціація "Регіональне будівництво"
UA | RU | EN
 Головна
Асоціація
Діяльність
Всі новини
Прес-центр
Контакти

Пропозиції до законопроєкту "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому" (№5091)

Новини Асоціації → 2021 → 11.2021 → Пропозиції до законопроєкту "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому" (№5091)

01 листопада відбулось обговорення законопроєкту «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» (№5091) в рамках засідання Комітету КБУ з питань фінансової, банківської й інвестиційної діяльності.

Серед основних питань, що були обговорені під час засідання Комітету:

  • Розмір гарантованої частки. Що стосується питання захисту інвесторів, покупців, то гарантійна частка в 10 чи 20% об'єктивно не буде гарантією того, що об'єкт, покинутий одним забудовником буде добудований іншим. А ставка у 50% відсіче невеликі компанії.
  • Один з основних ризиків - ризик недобудови об'єкту інвестування. Адже законопроєктне вирішує питання щодо недопущення недобудов, а більше регулює питання неможливості подвійних продажів.

У зв'язку з цим обговорювалось:

- фінансування будівництва з використанням ескроу-рахунків;

- страхування ризиків незавершеного будівництва;

- створення для будівельного ринку т.зв. Фонду гарантування будівництва (альтернатива Фонду гарантування вкладів для фінансових установ);

- гарантійна частка в об'єкті незавершеного будівництва, значення величини якої динамічно змінюватиметься, в залежності від етапу будівництва (від максимального на початку і мінімального на етапі введення в експлуатацію об'єкта).

  • Надання іпотеки на первинному ринку для повністю застрахованих об'єктів або об'єктів з банківською гарантією.
  • Необхідність аналізу забудовників з точки зору джерел власного фінансування, наявності певного відсотка фінансового ресурсу на старті будівництва, який покривав хоча би 30% від планового кошторису. Це буде більш суттєвим інструментом, ніж наявність гарантійної частки.
  • Занадто відкрита інформація об'єкту у процесі будівництва, неврегульованість питання внесення змін до проєктної документації. Технологія будівництва, базові матеріали - це вказувати важливо, але зміни, що стосуються дрібних змін та благоустрою на практиці дуже ускладнить роботу будівельних компаній.
  • Обов'язкове розкриття інформації на веб-сайті забудовника. Не всі компанії погодяться давати у відкритий доступ інформацію щодо ціни квадратного метру, умов лояльності, залишків непроданих квартир тощо.
  • Для мінімізації подальших ризиків як для забудовників, так і для інвесторів, необхідно на законодавчому рівні чітко ідентифікувати те, що виставляється на продаж, адже поки що в запропонованих змінах вбачається єдина мета - змінити методики продажу нерухомості.
  • Запропонований контроль з боку Держпродспоживслужби відносно розкриття будівельними компаніями публічної інформації може спричинити блокування роботи забудовників через можливі нескінченні перевірки.
  • Узгодження законопроєкту 5091 з існуючим законодавством, наприклад, Закон України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», адже не всі позиції законопроєкту узгоджені з механізмами Фонду фінансування будівництва.
  • Визнаючи придбання майбутнього об'єкту купівлею-продажем, буде складно в подальшому використовувати закон про інвестиційну діяльність, тому що в такому випадку залучені кошти визначатимуть як не інвестицію.
  • Виведення компаній управління активами (КУА), як інвестиційної складової в розумінні цього закону. Як показує статистика - 80% ринку працюють по КУА.

З текстом законопроєкту можна ознайомитись за посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=71126



Другие новости и события

Вітаємо із днем ​​народження засновника компанії ТОВ "Новаторбуд" І.В. ТкаченкаВітаємо із днем ​​народження засновника компанії ТОВ "Новаторбуд" І.В. Ткаченка // 30.11.2021
Шановний Ігорю В'ячеславовичу!

Вітаємо Вас із днем ​​народження! Бажаємо Вам міцного здоров'я, особистого щастя, миру, благополуччя, невичерпної енергії та нових професійних успіхів.

Нехай Вас завжди оточує тепло сердець, добро та взаєморозуміння.

Наталія Козловська: В Україні мають провести інвентаризацію «довгобудів»Наталія Козловська: В Україні мають провести інвентаризацію «довгобудів» // 29.11.2021
Урядовий комітет з питань економічної, фінансової політики, паливно-енергетичного комплексу, розвитку громад і територій та захисту довкілля підтримав проєкт постанови «Деякі питання формування переліку об’єктів житлового будівництва, що не прийняті в експлуатацію», розроблений Мінрегіоном.

Як запровадити європейські правила контролю якості та безпечності будівельної продукції в Україні: BRDO опублікували Зелену книгу // 23.11.2021
01 січня 2023 року Україна імплементує в національне законодавство Регламент (ЄС) №305/2011 Закон України «Про надання будівельної продукції на ринку».

СтройОбзор - портал новостроек
Интернет-портал недвижимости www.meget.kiev.ua
БудФонд
Строительная бухгалтерия
Группа изданий КАПСТРОИТЕЛЬСТВО