Асоціація "Регіональне будівництво"
UA | RU | EN
 Головна
Асоціація
Діяльність
Всі новини
Прес-центр
Контакти

РЕФОРМА ДАБІ- ФІНАЛ

Новини Асоціації → 2021 → 07.2021 → РЕФОРМА ДАБІ- ФІНАЛ
 

РЕФОРМА ДАБІ- ФІНАЛ

РЕФОРМА ДАБІ- ФІНАЛ 6 липня Конфедерація будівельників України провела  круглий стіл на тему: «РЕФОРМА ДАБІ- ФІНАЛ: доопрацювання законопроєкту №5655 до другого читання».

Президент КБУ Лев Парцхаладзе традиційно відкрив засідання та привітав усіх присутніх:

 "Колеги! Вітаю вас на цьому засіданні та бажаю нам всім плідної зустрічі! Хочу нагадати, що 1 липня у Верховній Раді України в першому читанні був прийнятий законопроект №5655. Зараз він готується до другого читання і, за регламентом, протягом 14 днів повинні бути внесені правки. Пропоную вислухати всі побажання, зауваження, пропозиції, які ми передамо нашим колегам, а потім, звичайно, сподіваємося, що найближчим часом ми побачимо, що законопроект буде проголосований". 

До засідання долучилась авторка законопроєкту №5655, Заступник Голови Комітет держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування Олена Шуляк. Вона розповіла, що за цим законопроєктом стоїть робота величезної команди:  Офіс простих рішень та результатів, Мінрегіон, нардепів, КБУ та інших асоціацій:

"Мені здається, що ми долучили максимальну кількість людей до обговорення цього законпроєкту і звичайно, коли законопроєкт вже був зареєстрований у Верховній Раді- немає 100% задоволеності жодного стейкхолдера і це є нормально, тому що знайти баланс, коли всі задоволені в даних умовах неможливо. На сьогодні є речі, які можна обговорювати, які можна доносити до другого читання і є речі, які точно залишаться незмінними». 

Олена Шуляк наголосила, що до другого читання кожна стаття, яка стосується саме електронної системи буде ще раз ретельно переглянута, до неї будуть внесені певні зміни для того, щоб технічно ця система працювала. Вона також проінформувала, що наразі існує декілька нагальних питань:

"Ми робимо 2 революційні речі, на мій погляд: по-перше ми забов'язуємо органи місцевого самоврядування здійснювати обов'язковий моніторинг за своїми територіями. Якщо вони визначать будівництво як самочинне чи незаконне- вони матимуть право дуже жорстко реагувати. Мені здається така можливість, яку буде надано органам місцевого самоврядування, дозволить недоброчесних забудовників заставити працювати за правилами. Всі говорять про те, що потрібен дієвий механізм виведення з ринку недоброчесних гравців. Була пропозиція наділити цією функцією державного нагляду за всіма суб'єктами- Мінрегіон, але в процесі дуже жорстких дискусій, в процесі перемовин було прийняте рішення, що це буде не Мінрегіон в особі певних чиновників, а містобудівна палата, яка буде налічувати до 30-ти людей. До неї будуть входити і представники Мінрегіону, представники органів самоврядування і, що саме важливе, представники всіх саморегулівних організацій-  інженери технічного нагляду, проєктувальники, архітектори. Ми зараз з правоохоронним комітетом готуємо зміни до кримінального, адміністративного законодавства, до кодексів для того, щоб у кожного учасника будівельного процесу була прописана майнова, адміністративна та кримінальна відповідальність". 

Окрему дискусію викликали декілька питань, що обурюють архітекторів, обговорення яких було вирішено винести в ще одну, більш вузьку робочу зустріч:

 «Є дуже суттєве зауваження, яке обурює архітектурну спільноту- воно стосується саме передачі авторських майнових прав, якщо відбувається проєктування за бюджетні кошти. Зараз держава витрачає шалені кошти, сотні мільярдів гривень на те, щоб розбудовувалась інфраструктура у нашій країні. Держава на сьогодні не є захищеною від дій з боку учасників будівельного процесу. Для того, щоб захистити державу була внесена ця правка. Це питання про гроші, великі гроші і давайте також до цього підходити з виваженим розумом, тому що нам жити в цій країні. На сьогодні всі майнові права були у архітекторів і давайте чесно подивимося: у нас є будівлі, якими ми можемо пишатися, а є, які точно не несуть естетичної насолоди. Тому закликаю усіх до співпраці». 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко нагадав про ключові меседжі законопроєкту та запросив всіх присутніх до співпраці:

 "Прийняття закону створить підґрунтя для усунення корупційних ризиків у сфері містобудівної діяльності, сприятиме покращенню інвестиційного клімату та позитивно вплине на розвиток будівництва в цілому. Я свідомий до того, що проєкт не ідеальний. Що частина його норм підтримується будівельною спільнотою, але критично сприймається місцевим самоврядуванням, що є багато зауважень до тексту документа, які потребують редакційного уточнення. Водночас, нам потрібно переходити з формату дискусій та критики до формату ретельної кропіткої роботи. Крайній термін внесення пропозицій- це 15 липня",- зазначив він.  

Лев Парцхаладзе запросив до слова народного депутата  України Іван Юнаков:

"Перше, що мене бентежить- це абсолютна монополія Мінрегіону, вона там є і в принципі її можна трішки зменшити. Друге, ми говорили про те, що повинні бути рівні права і рівна відповідальність. І тут питання: а де ж в цій концепції девелопер? Девелопер повинен нести відповідальність так само, як і замовник.Третє- про співавторство: з року в рік говоримо одне і теж, що архітектори працюють не тільки заради грошей".

Він наголосив на важливості збереження авторського майнового права архітекторів в проєктах.

До дискусії долучилась народний депутат України Анна Бондар та зазначила, що законопроєкт з одного боку сильний, а  з іншого боку досить слабкий:

"Ми будемо подавати правки і я можу сказати, що з одного боку проєкт закону намагався розв'язати вічний конфлікт між державною владою і міською владою, забудовником, архітектором, будівельником і міською громадою, і з одного боку він дуже багато моментів розв'язує, але з іншого боку він ще більше створює конфлікт на будівництві. Можливо, тому що не вистачило саме фахівців-архітекторів і будівельників в написанні самого законопроєкту".  

Вона підкреслила важливість введення декількох термінів, зокрема, "реконструкція" та "гранична допустима висотність":

"Якщо уточнити ці терміни, то багато моментів будуть краще врегульовані. Смутила ситуація з містобудівною палатою- це дуже добре, коли з'являються колегіальні органи, але з іншого боку в деяких моментах вона практично перебирає на себе судову функцію і, можливо, треба подумати, як краще це відрегулювати".

Анна Бондар зазначила, що необхідно уточнити певні положення закону:

"Мені здається, що треба уточнити питання самочинного будівництва, є певні статті, де за самовільне знесення об'єкту дуже низькі штрафи, водночас окремим суб'єктам містобудівної діяльності дуже високі і треба це певним чином вирівняти та зробити справедливим".  

Козловська Наталія, заступник профільного Міністра взяла участь у дискусії та висловила свою думку:

"Я дуже сподіваюся, що по деяким позиціям ми знайдемо золоту середину, тому що ми як влада повинні зробити ринок прозорий і зрозумілий, однаково врегульований для всіх учасників процесу. Буду просити Комітет якнайшвидше врегулювати конструктиви позицій правоважень для того, щоб ми могли розуміти, як це врегульовано". 

Віце-президент КБУ Анатолій Беркута надав пропозиції для доопрацювання законопроєкту:

"Я один із співавторів реформування будівельної галузі 1993-1995 років. Тоді реформи не сприймалися дуже багатьма. Давайте зупинимось і дамо можливість тим, хто запропонував нову ідеологію, її прийняти та нести відповідальність, в тому числі моральну,а історія нас розсудить.

Є проблеми із застосуванням термінів та визначенням понять, відповідно до Закону «Про надання будівельної продукції на ринку» об'єктом є будівля або споруда. Будова (комплекс) складається з об'єктів. Житловий будинок є різновидом будівлі, а лінійний об'єкт інженерно-транспортної інфраструктури- різновидом споруди. Клас наслідків (відповідальності) визначається виключно для об'єкту, тобто для будівлі або споруди. Термін «проєктна документація на будівництво об'єкту» потрібно замінити на «проєктна документація на будівництво». 

Анатолій Беркута наголосив на необхідності приведення термінів до спільного знаменника:

«У тілі законопроєкту застосовуються терміни «об'єкт містобудування», «об'єкт архітектури», «об'єкт будівництва», в одних випадках як тотожні, в інших- як різновид. Для практичного застосування в питаннях реформування архітектурно-будівельного контролю ці терміни потрібно привести до спільного знаменника. Що стосується авторських і майнових прав, потрібно чітко розділити: авторські права повинні залишатися за автором проєкту- архітектором, майнові- за замовником». 

Лев Парцхаладзе надав слово заступнику Голови Архітектурна Палата НСАУ Анна Кирій. Вона висловила зауваження від архітектурної спільноти:

 

ЩОДО АВТОРСЬКИХ МАЙНОВИХ ПРАВ АРХІТЕКТОРІВ 

"Нас фактично позбавили авторських прав, нас позбавили будь-якого впливу на архітектурні рішення, які ми розробляємо. Зводиться зараз до підписанта, до статиста, до бота. Ми підтримуємо електронний реєстр, всі засоби, які спрямовані на прозорість, готові ділитися проєктною документацією, але ми не підтримуємо створення нових корупційних схем і збільшення відповідальності архітекторів, разом з позбавленням їх прав. Для нас авторство- це не медаль на грудях, це не про гроші, це наша відповідальність. Це про те, що ми хочемо і мусимо нести відповідальність. Це єдиний важіль впливу і єдиний інструмент контролю, який дозволяє нам контролювати, щоб ця будівля була збудована за архітектурним образом і задумом архітектора, який був спочатку. Замовник має право обрати архітектора і нехай несе відповідальність за свій вибір.  Архітекторів будуть наймати пачками. Підписувати буде останній архітектор і він буде нести відповідальність.  Авторські права мають бути недоторканні. Головний архітектор об'єкту- це головна особа і він має бути відповідальний до кінця. Авторський нагляд має залишитись лише у автора об'єкта". 

 

ЩОДО МІСТОБУДІВНОЇ ПАЛАТИ 

"Ми вважаємо, що це знищення саморегулювання і принципу самоочищення спільноти, це є абстракцією влади держави.  Ми підтримуємо прозорість, електронні реєстри, збалансовану відповідальність",- зазначила Анна Кирій. 

Спікер проінформувала, що законопроєкт глобально підтримує, але з внесенням вищезазначених правок. 

В дискусії взяв участь Ігор Соколов та наголосив:

«Роблячи архітектуру безіменною,  прагнучи до Європи, ми таким чином практично звільняємо фронт проєктної справи для зарубіжних колег.  Ми розуміємо, що вони будуть заходити на нашу територію і така подія рано чи пізно відбудеться.  Я можу собі уявити,  якщо компанії будуть заходити зі своїми архітекторами або архітектори самостійно і буде пропонуватися наше законодавство, в якому вони будуть позбавлятися авторських прав.  Я вважаю, що це не правильно і ніхто до нас сюди не прийде». 

"Законопроєкт ми підтримаємо, але вважаємо, що треба вносити зміни. Ми хочемо запропонувати, щоб в електронних реєстрах передбачили можливість зберігання відкритих даних про ту якість і кількість будматеріалів, які були застосовані в кожному новому об'єкті будівництва",- зазначив Костянтин Салій. 

"Ми зараз працюємо, щоб позиції були доповнені",- наголосила Наталія Козловська   

Представниця Будальянс Груп Юлія Миронюк поставила запитання від компанії:

"Цікавить пункт стосовно робочої документації на будівництво об'єкта та проведення авторського нагляду. Запропонована норма не розшифровує сутність питання стосовно авторського права та проєктантів. Не зрозуміла норма, в якому випадку передача майнових прав та проектної документації замовнику. 

"Ми говоримо про окремі випадки, про використання публічних коштів. Наша позиція, що об'єкти, які будуються за публічні кошти, де замовником є орган самоврядування, щоб авторське право зберігалося саме за органами самоврядування. Так як, це перш за все об'єкти соціальної структури і друга річ- це те, що з бюджету і платяться кошти на розробку проєктної документації. Тому для випадків, коли замовником є орган самоврядування - він повинен мати авторські права",-  висловив свою позицію Євгеній Шаповалов. 

Олексій Пишний, "Квіти України"  долучився до дискусії та зазначив:

"Коли замовник наймає і платить архітекторам, то однозначно всі майнові права, звичайно, повинні переходити на сторону замовника".

 "Немайнові права належать автору і на них ніхто не посягає, а майнові права, пробачте, належать замовнику. Тому, хто фінансує всю цю діяльність і всю цю роботу, і не треба вигадувати тут колесо. Це загальне правило, якщо ми піднімемося над архітектурою і подивимось в цілому, як майнові права регулюються в Україні і не тільки",- висловив свою точку зору засновник Smile Development Андрій Журжій.

СEO Ukrainian Real Estate Club Ольга Соловей доповнила думку попереднього спікера:

"Репутація в світі забудовників теж багато коштує. Мало хто із споживачів знає архітектора, авторське право має передаватися. Будівля - не просто красива картинка, вона повинна бути наповнена".

Оксана Медведчук підкреслила, що закон має виконуватися:

"До фіналу ще далеко, закон має забезпечувати баланс інтересів і справедливий розподіл ризиків між усіма учасниками процесу. Питання, хто є автором - це питання кінцевого споживача, якому важливо все. Майнові права можуть бути передані як замовнику, так і залишені у архітектора- потрібно шукати компроміс". 

У ході круглого столу розглянули пропозицію щодо винесення блоку авторських прав за межі законопроєкту №5655 та розглянути його окремо.


Другие новости и события

Підготовка законопроєкту про посилення відповідальності у сфері містобудування – на завершальній стадіїПідготовка законопроєкту про посилення відповідальності у сфері містобудування – на завершальній стадії // 22.07.2021
У Комітеті Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності відбулось чергове засідання Робочої групи з підготовки законопроєкту щодо посилення кримінальної та адміністративної відповідальності за порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності.

Поздравляем с днем рождения директора ООО «Спецгазстрой» Л.Б. Либермана!Поздравляем с днем рождения директора ООО «Спецгазстрой» Л.Б. Либермана! // 21.07.2021
Уважаемый Леонид Борисович!

Знаем и ценим Вас как компетентного, энергичного, грамотного специалиста, яркую и целеустремленную личность, одного из самых деятельных участников нашей Ассоциации.

Желаем Вам счастья, семейного тепла и благополучия, неугасаемого оптимизма и вдохновения, воплощения всех Ваших профессиональных и творческих планов! Пусть в Вашей жизни будет как можно больше приятных событий и радостных дней!

Конфедерація будівельників України стурбована прийнятим 01 липня 2021 року законопроєктом №5600Конфедерація будівельників України стурбована прийнятим 01 липня 2021 року законопроєктом №5600 // 15.07.2021
Конфедерація будівельників України стурбована прийнятим 01 липня 2021 року законопроєктом №5600, яким пропонується введення ПДВ для кінцевого покупця при продажі квартири та збільшення прибуткового податку з 5% до 18% на третю і наступні угоди з квартирами.

СтройОбзор - портал новостроек
Интернет-портал недвижимости www.meget.kiev.ua
БудФонд
Строительная бухгалтерия
Группа изданий КАПСТРОИТЕЛЬСТВО