Асоціація "Регіональне будівництво"
UA | RU | EN
 Головна
Асоціація
Діяльність
Всі новини
Прес-центр
Контакти

ОСТАННЯ ДИСКУСІЙНА ПАНЕЛЬ КРУГЛОГО СТОЛУ НА ТЕМУ «РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ»

Новини Асоціації → 2021 → 04.2021 → ОСТАННЯ ДИСКУСІЙНА ПАНЕЛЬ КРУГЛОГО СТОЛУ НА ТЕМУ «РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ»
ОСТАННЯ ДИСКУСІЙНА ПАНЕЛЬ КРУГЛОГО СТОЛУ НА ТЕМУ «РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ»

Дискусійна панель №4Сьогодні ознайомимо вас із останньою дискусійною панеллю круглого столу на тему «Реформування системи архітектурно-будівельного контролю в Україні», організатором якого був Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Міністерством розвитку громад та територій України, Конфедерацією будівельників України, асоціаціями органів місцевого самоврядування.

Тематика панелі: «Посилення відповідальності за порушення в сфері архітектурно-будівельної діяльності: як ефективно забезпечити дотримання законодавства всіма учасниками процесу»

Розпочав дискусію Іван Юнаков, Голова підкомітету з питань технічного регулювання і ціноутворення у будівництві, виробництва будівельних матеріалів та енергоефективності у будівельній галузі Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування:

"Ми даний законопроєкт розглядали вже декілька разів і він постійно видозмінювався. Останні коригування були здійснені минулого тижня, тобто ми встигли все продивитись. Тезово, хочу сказати таке: перше- будь-яка реформа, особливо по ДАБІ, робилась для того, щоб була якась відповідальність у посадовців і дуже цікаво будо дивитись, що є відповідальність у архітекторів, у проектувальників, у експертизи, у тех.нагляду, але, якщо СС3 залишаються на ДІАМу, то чому відповідальності нема на ДІАМ? Друге- якщо держава свої функції, відповідальність передає на юридичних осіб, то і відповідальність має бути не тільки адміністративна, а також і кримінальна. Третє- відповідальність замовника, тобто яку відповідальність несе людина, яка робила технічне завдання, яка давала вихідні дані? Четверте- градація відповідальності, щоб ми розуміли, які саме покарання отримають проектувальникі та всі інші. П'яте- контроль за юридичними особами при перевірках один одного, аби не допустити можливість змови тощо. Шосте- перевірки для проєктувальників будуть збільшувати строки та будуть заважати працювати. Сьоме- завантаження проєктної документації до електронної системи повинно бути для об'єктів, де замовником виступає держава або об'єкт виконується за державні кошти. Восьме- акредитація уповноважених осіб Мінрегіоном може погано вплинути на асоціацію з Євпропейським союзом, адже є спеціальний орган- Національне агентство з акредитації України, яке має право це робити. Дев'яте- обов'язкове страхування архітектора призведе до зростання послуг архітекторів, тому необхідно внести корегування."

Іван Юнаков запропонував, щоб приватні інспектори ще рік чи два супроводжували будівлю, яку вони ввели в експлуатацію.

Ганна Бондар, Голова підкомітету з питань містобудування, благоустрою та земельних відносин у межах територій забудови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування долучилась до дискусії та зазначила:

«На моє переконання ефективність- це певна система правових відносин, яка відчувається всіма учасниками ринку, вона відчувається справедливою. З тої дискусії, яка сьогодні відбулася, я би хотіла відзначити, що головною запорукою відсутності порушень у законодавстві є відкриті та прозорі системи, на кшталт єдиної системи у будівництві. Єдине що- необхідно зробити певні убезпечення від недобросовісних людей, які будуть подавати недостовірну інформацію або інформацію, яка суперечить Закону»

Про контроль за будівництвом:

«Також, я хотіла би відзначити, що контроль за будівництвом має бути покладений на міста і громади. Мешканці мають самостійно вирішувати, яким чином розвивається місто через своїх представників в міській раді, яких вони обрали і, які затверджують міські плани. Місто має контролювати те, що в ньому будується. Нагляд, очевидно, має бути за державою, тобто вона має наглядати за всіма учасниками цього процесу і гарантувати законність. Також мені здається, що місто має бути долучено до процесів введення в експлуатацію будівель, адже будівництво є одним з видів діяльності, яке може нести певні ризики для суспільства.»

Про юридичних осіб:

«Стосовно долучення юридичних осіб до процесів контролю, в мене виникло питання, адже юридичні особи- це бізнес, відповідно є можливість укладання договорів між ними та забудовниками, тобто послуги контролю будуть платними. Якщо є ідея долучати юридичних осіб, то або всі дозвільні функції, контроль має бути платним, або їх краще передати на страхові компанії.»

Наступним спікером виступила заступник Голови Архітектурної Палати Національної спілки архітекторів України Кирій Анна:

«Основна наша увага була приділена посиленій відповідальності, яка накладається зараз на сертифікованих архітекторів. Де знайти людей, які захочуть працювати в професії з новими Законами, де штрафи обчислюються мільйонами гривень для сертифікованих архітекторів і ще ми мусимо сплачувати якісь неймовірні страхові внески, які нам теж пропонують за новими Законами 5071 і 5072? Якщо порахувати суми всіх внесків і сплат, які повинні сплачувати архітектори- росту архітектурної професії не буде і не буде, кому працювати в цьому бізнесі. Це особливо стосуються міст, які не є Києвом і не є обласними центрами, тому ми констатуємо дискримінацію нашої професії і створення умов, в яких архітектори не мають можливості працювати.»

Анна Кирій зазначила, що в даних законопроєктах є позитивний принцип- це прозорість.

«Ми вітаємо і підтримуємо електронні кабінети і все, що пов'язане з діджіталізацією, все, що пов'язане з прозорістю.»

Наступний спікер, Непомнящий Олександр, президент ГС "Міждержавна гільдія інженерів-консультантів" наголосив, що якщо спрощувати дозвільні процедури та зменшувати державне регулювання, то повинні бути механізми стримування у вигляді посилення персональної відповідальності.

«Я хочу звернути увагу на способи забезпечення цієї відповідальності, щоб вона була адресна і справедлива. Насамперед, щодо сертифікованих осіб- потрібно чітко ідентифікувати результати діяльності, розуміти, хто саме відповідає за конкретну роботу, хто допустив порушення. Для цього в усіх документах має зазначатись серія і номер кваліфікаційного сертифіката, а результати роботи повинні засвідчуватись підписом працівника, щоб не можна було використовувати сертифікат без його відома. Роботи мають виконувати фахівці відповідного рівня і кваліфікації, а цього я ніде не побачив в представлених законопроєктах. Спеціалізація працівника теж має бути відповідна, тому на це теж потрібно звернути увагу.»

Він зазначив, що наразі існує проблема з якістю експертизи проєктів будівництва.

Чижевський Олександр, Президент Національної спілки архітекторів України приєднався до дискусії:

«Якщо ми розуміємо, що реформування і країни, і будівельної галузі тримається на трьох основних таких китах: децентралізація, діджиталізація, то третім є саморегулювання. Дуже соромливо представлені питання саморегулювання у двох законопроєктах.»

Олександр Чижевський підтримав Анну Кирій у питанні зниження штрафів архітекторам.

Тарас Лилик, заступник Голови Ради директорів КБУ та експерт в сфері будівельного ринку, житлового будівництва та регіонального розвитку наголосив:

«Однозначно підтримую позицію підвищення відповідальності не тільки персонально експертів, а й акредитованих експертних організацій, тому що Мінрегіон чітко прописав процес акредитації, а механізм позбавлення акредитації не врегульований. Тобто один раз отримав, відповідальність розмита і як позбавити на практиці немає взагалі ніякого механізму.»

Він наголосив, що дуже важливим є нормативно врегулювати механізм позбавлення експертів за вичерпним переліком порушень, і за зрозумілою робочою процедурою.

Андрій Клочко підвів підсумки «круглого столу» та попросив всіх учасників формалізувати думки, щоб засідання мало свої наслідки у вигляді письмових звернень.

Нагадуємо, в рамках першої дискусійної панелі Президент КБУ Лев Парцхаладзе зазначив, що Конфедерація будівельників України глобально підтримує концепцію законопроєкту, презентовану Олексієм Чернишовим та готова надавати свої пропозиції до депутатської робочої групи з даного питання.



Другие новости и события

Асоціація "Регіональне будівництво" щиро вітає Вас із прийдешнім Великоднем!Асоціація "Регіональне будівництво" щиро вітає Вас із прийдешнім Великоднем! // 30.04.2021
У такий знаменний день нехай свято Пасхи принесе любов та світло у Ваші родини, щирість та добро у взаємини, а головне - здоров'я і мир.

Поздравляем директора ООО «Финансово-строительная группа» В.Н. Лепесея с днем рождения!Поздравляем директора ООО «Финансово-строительная группа» В.Н. Лепесея с днем рождения! // 25.04.2021
Уважаемый Владимир Николаевич!

Ценим Вас как отличного организатора, ответственного и грамотного руководителя, настоящего профессионала своего дела, который активно участвует в работе Ассоциации.

От всей души желаем Вам крепкого здоровья, семейного счастья, благополучия, неугасаемого оптимизма, любви и понимания со стороны Ваших друзей и близких, воплощения планов и всего самого доброго!

Как парализовать работу ГАСКов, вернув им полномочия?Как парализовать работу ГАСКов, вернув им полномочия? // 23.04.2021
Год строительной анархии в результате лишения местных органов власти полномочий и функций в сфере архитектурно-строительного контроля для Одессы обернулся более чем семью сотнями фактов "нахалстроя", повреждением десятков памятников архитектуры, бесчисленными нарушениями интересов общины. А последствия решений от 18 марта 2020 года в масштабах всей страны страшно даже представить.

СтройОбзор - портал новостроек
Интернет-портал недвижимости www.meget.kiev.ua
БудФонд
Строительная бухгалтерия
Группа изданий КАПСТРОИТЕЛЬСТВО