Асоціація "Регіональне будівництво"
UA | RU | EN
 Головна
Асоціація
Діяльність
Всі новини
Прес-центр
Контакти

Новий вид будівельних робіт- "термомодернізація": ЗА чи ПРОТИ?

Новини Асоціації → 2021 → 03.2021 → Новий вид будівельних робіт- "термомодернізація": ЗА чи ПРОТИ?
У Києві 10 березня відбувся "круглий стіл", метою якого було заслухати аргументи всіх залучених до процесу сторін та напрацювати спільне бачення вирішення наявних проблем у процесі термомодернізації будівель.

Модераторами зустрічі виступили Президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе та народний депутат України Іван Юнаков.

Новий вид будівельних робіт- "термомодернізація": ЗА чи ПРОТИ?Лев Парцхаладзе розпочав зустріч та зазначив:

"Проблематика даного питання полягає в тому, що роботи з термомодернізації зазвичай проводяться шляхом проведення таких видів будівельних робіт, як реконструкція або капітальний ремонт. Це покладає обов'язок на розробників проектної документації дотримуватись всіх будівельних норм та стандартів, що передбачені для визначеного виду робіт на момент проектування."

Іван Юнаков доєднався до слів Президента КБУ та наголосив:

"Останні декілька місяців ми разом з Мінрегіоном, Фондом Енергоефективності та Офісом підтримки реформ Мінрегіону працюємо над законопроектом щодо удосконалення процедур роботи Фонду Енергоефективності, спрощення отримання ОСББ грантів для проведення термомодернізації. Під час роботи були окреслені декілька задач, знайдено багато проблем , більшість з яких нам вдалося вирішити у діалозі, але з'явилась одна така принципова річь -це введення нового терміну в будівництві: "термомодернізація". Наразі існує проблема у розробці проєктної документації та експертизі самих проєктних робіт. "

Технічний директор Фонду Енергоефективності Єгор Фаренюк продемонстрував презентацію концепції, згідно з якою пропонується оновлене визначення термомодернізації:
- вид будівництва, на прийнятому в експлуатацію в установленомузаконодавством порядку об'єкті (існуючій будівлі), що здійснюється з метою приведення характеристик окремих елементів будівлі (огороджувальних конструкцій, інженерних систем та їх елементів) або будівлі в цілому до рівня не нижче мінімальних вимог до енергетичної ефективності.

"Основний етап, що визначає хід всього будівництва - це проектування та експертиза проектної документації. Саме тут є поле для спрощення та скорочення строків будівельних процедур. На цьому етапі учасники будівництва стикаються з наступними основними проблемами, які можна вирішити.",- розповів він.

Єгор Фаренюк наголосив на наступних проблемах:
- недоцільні розділи ПД;
- комплексність, як обов'язкова вимога та розробка ПД заздалегідь з порушеннями;
- невідповідність виду будівництва для поточного визначення термомодернізації;
- невідповідність вимог нормативних документів; неможливість виведення з експлуатації;
- неможливість виведення з експлуатації;
- непрацюючі спрощення та незрозумілі вимоги для "термомодернізації";
- суб'єктивний підхід до трактування норм створює варіативне поле для зловживань з боку перевіряючих органів;
- дефіцит виконавців.

Віце-президент Конфедерації будівельників України Анатолій Беркута окреслив свою позицію з даного питання та наголосив, що вводити ще один вид будівельних робіт не потрібно та недоцільно.

"З одного боку є начебто дуже простий вид будівництва, а з іншого боку він настільки складний, що у нас сьогодні немає ні фахівців, які можуть належним чином запроєктувати, ні тих,які можуть провести експертизу, ні тих, які можуть виконати ці роботи.",- сказав він.

Анатолій Беркута зазначив, що для нового виду будівництва необхідно розробити повний комплекс документації.

Лев Парцхаладзе доєднався до думки Анатолія Беркути та наголосив:

"Якщо ми ускладнимо дане питання, а в житті воно не буде працювати- стане тільки гірше. Наша задача- спростити, а не ускладнити."

Дмитро Петрунін, генеральний директор Директорати Енергоефективності Мінрегіону долучився до дискусії та зазначив, що термін "термомодернізація", введений в законі про енергетичну ефективність будівель, дійсно не досконалий, але шляхи вирішення цього питання запропоновані різні.

"Виділення одного виду будівельної діяльності не дуже логічно звучить, тобто спрощення процедур конкретно для цього виду діяльності,адже інші види будівельної діяльності нічим не гірші. Давайте зробимо правильні якісні ознаки видів будівельних робіт, які потрапляють під термомодернізацію, яка, в свою чергу, виконується в ході будівництва об'єктів у вигляді капремонту або реконструкції" - сказав він.

До дискусії також долучились інші представники Мінрегіону- Вадим Матьковський та Олена Дрозач.

Учасники зустрічі дійшли згоди, що введення нового виду будівельних робіт є недоцільним та набагато раціональнішим є спрощення і покращення окремих видів будівельних робіт, які потрапляють під термомодернізацію. В свою чергу, Мінрегіону необхідно активізувати роботу з розробки окремого «порядку розробки та затвердження проектної документації при здійсненні термомодернізації будівель», який передбачений ч. 2 ст. 12 ЗУ «Про енергетичну ефективність будівель».



Другие новости и события

Уряд підтримав проєкт постанови «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо удосконалення діяльності органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду»Уряд підтримав проєкт постанови «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо удосконалення діяльності органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду» // 31.03.2021
Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов представив проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо удосконалення діяльності органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду».

Олексій Чернишов презентував концепцію реформування системи архітектурно-будівельного контролю в УкраїніОлексій Чернишов презентував концепцію реформування системи архітектурно-будівельного контролю в Україні // 30.03.2021
29 березня у Комітеті Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування відбулося засідання «круглого столу». На ньому Олексій Чернишов, Міністр розвитку громад та територій, презентував концепцію реформування системи архітектурно-будівельного контролю в Україні.

У Мінфіні відзвітували про перші тижні роботи пільгової іпотеки під 7%У Мінфіні відзвітували про перші тижні роботи пільгової іпотеки під 7% // 30.03.2021
У повідомленні зазначається, що станом на 18 березня банками з виконання державної програми «Доступна іпотека 7%» підписано 12 кредитних договорів на загальну суму 9,4 млн грн.

СтройОбзор - портал новостроек
Интернет-портал недвижимости www.meget.kiev.ua
БудФонд
Строительная бухгалтерия
Группа изданий КАПСТРОИТЕЛЬСТВО