Асоціація "Регіональне будівництво"
UA | RU | EN
 Головна
Асоціація
Діяльність
Всі новини
Прес-центр
Контакти

Ліцензування можуть повернути уже у лютому

Новини Асоціації → 2021 → 01.2021 → Ліцензування можуть повернути уже у лютому
У рамках реформи ДАБІ відбувся круглий стіл "Удосконалення діяльності органів держархбудконтролю: пропозиції Мінрегіону". У засіданні взяв участь голова Ради Асоціації "Регіональне будівництво", регіональний представник КБУ в Харківській області Олександр Харченко.

Ліцензування можуть повернути уже у лютомуДо обговорення ініціатив долучились представники Кабміну, депутатського корпусу, правоохоронних органів, професійних об'єднань та ринку, онлайн прийняли участь загалом більше 200 учасників.

Ключові точки зору учасників заходу:

- Президент КБУ Лев Парцхаладзе зазначив, що розпочата майже рік тому реформа ДАБІ, насправді була невдалою.

«Зараз ініціативу взяв на себе Мінрегіон, кожен тиждень проходять засідання робочої групи, де обговорюється концепція майбутнього законопроєкту. Її презентували на минулому круглому столі у КБУ. Коли законопроєкт буде узгоджений, опрацьований та проголосований у ВР, його потрібно ще ввести у дію. Це займе мінімум півроку. Отже зараз є нагальне завдання - створити прозорі правила на перехідний період», - сказав він.

- Василь Лозинський, перший заступник Міністра розвитку громад та територій, нагадав, що у грудні минулого року були зроблені кроки по поверненню держархбудконтролю у законодавче поле. А саме була відновлена дія 553 постанови, державний архітектурно-будівельний контроль здійснює один орган, що об'єднав функції ДССУ та ДІМ й отримав назву ДІАМ. Також повернуті повноваження контролю на місця. Але щоб привести систему до робочого рівня, необхідно ще вирішити ще декілька питань. Одне з них - повернення ліцензування, що й пропонується проєктом постанови

Проєктом постанови запропоновано ввести поняття чек-листу, згідно якого можуть проводитись перевірки, що стосується як планових, так і позапланових.

Генеральний директор Ковальська Сергій Пилипенко проаналізував чек-лист.

«Основної підставою для планових і позапланових перевірок є боротьба з незаконними будівництвами. Але у цьому чек-листі немає основних пунктів, на які спирається інспектор при перевірці. А саме: перевірка наявності дозвільної документації на об'єкт будівництва відповідно до його класу наслідків; перевірка наявності права користування земельною ділянкою; відповідність проектної документації МУО. З цього починається будь-яка перевірка - в чек-листі цих пунктів немає», - зазначив Сергій Пилипенко.

Також він відмітив, що у тексті постанови немає пунктів щодо неможливості повторних відмов: «Це необхідно прописати вже у тексті постанови, це не конфліктує з законодавством».

Технічний директор Інтергал-Буд Тетяна Кононенко звернула увагу на болючу проблему вводу в експлуатацію.

«Необхідно, щоб перелік документів, які потрібно передати для введення в експлуатацію, був виключним, а не так як зараз - спочатку один набір документів, потім ще один. Також гостра проблема експлуатація об'єктів будівництва, які вже завершені, але процедурно не прийняті в експлуатацію. При перевірці треба зазначити, що цей тягар лягає на будівельний бізнес, так само як і при зміні авторського, технагляду, корегуванню проєктної документації. Тож з переліком перевірки ще треба попрацювати», - вважає вона.

- Лев Парцхаладзе нагадав про пропозицію, щоб представники компанії, яка отримує відмову, мали можливість бути присутніми на комісії, де розглядається її питання.

- Віце-президент КБУ Анатолий Беркута звернув увагу, що серед СС1 перевіряти потрібно не лише громадські будівлі, як це пропонується текстом постанови, але й наприклад с/г або промислові.

«Писали «лише громадські будівлі» це обмеження, тут краще писали «окрім», якщо не хочемо щоб тут були садибні та дачні будинки. А всі інші СС1, а мій погляд. Мають підпадати під перевірку», - запропонував він.

- Сергій Шевченко, експерт в галузі містобудування, екс-керівник юридичного департаменту ДАБІ, висловив сумнів у необхідності чек-листів у запропонованому вигляді. Він нагадав, що у 2017 році затверджений уніфікований акт перевірки наказом міністерства 240.

«Там є вичерпний, досить широкий перелік питань. Якщо є необхідність зробити чек-ліст саме у постанові Кабміну, чому ці питання не перенести з наказу до постанови? Не зрозумілі також критерії, які виписуються цією постановою. Це лише дублювання інших функцій інших постанов. Також нагадаю що критерії вже прописані у 2018 році Постановою КМ 899. Щодо ліцензійних умов - чому просто не відновити дію постанови КМ 256? Наявні ж пропозиції не містять ні умов, ні критеріїв, відсутні додатки. Тому на мій погляд проєкт має бути доопрацьований, враховані думки експертного середовища», - сказав експерт.

- Народний депутат Олег Дунда - Слуга Народу наголосив, що однією з задач реформи є підвищення персональної відповідальності всіх учасників процесу, включаючи посадовців.

- Василь Лозинський відповів, що такі зміни неможливо ввести постановою, адже більше 10 змін, у тому числі до Кримінального кодексу.

- Олег Дунда запропонував зосередитись перш за все на адміністративній відповідальності: «Вона більш миттєва і суттєва для людей».

- Народний депутат Иван Юнаков звернув увагу, що однієї з підстав для позапланової перевірки є «обґрунтоване звернення» фізичної або юридичної особи.

«Що таке обґрунтоване? Потрібно це розписати», - підкреслив Юнаков.

- Семен Кривонос, голова ГО Офіс простих рішень та результатів розповів, що опрацьовуючи з міністерством положення до цієї постанови, експерти дійсно звернули увагу на відповідальність посадових осіб органів архітектурно-будівельного контролю.

«Ми пропонуємо перш за все ініціювати блокування доступу особи під час перевірок, за аналогією як це робить Міністерство юстиції України стосовно державних реєстраторів в результаті виявлення порушень законодавства - він блокує їм доступ до реєстрів. Це перший крок. А далі вже посилення відповідальності адміністративної, кримінальної», - сказав він.

- Голова Ради директорів КБУ Олександр Ротов підкреслив, що у рамках передачі повноважень по контролю на місця треба передбачити й посилення відповідальності локальних посадовців.

- Віце-президент та регіональний представник КБУ у Харківській області Олександр Харченко запропонував прописати кваліфіковані вимоги до керівників архбудконтролю.

«Чомусь стало нормою, що цими структурами керують юристи. Час передати повноваження будівельникам з відповідною кваліфікацією», - вважає він.

Щодо ліцензування, то його потрібно передавати саморегулівним організаціям на місця, вважає Олександр Харченко.

- Володимир Мадей, фахівець у сфері містобудування звернув увагу на питання сертифікації.

«На сьогоднішній день жоден місцевий орган самоврядування не здійснює архітектурно-будівельний контроль, бо розуміє що всі ці дії будуть оскаржені у суді у зв'язку з відсутністю сертифікації їх співробітників. Оскільки комісія при Мінрегіоні не була створена і жодного сертифікату фактично не було видано для такого виду співробітників», - нагадав експерт.

Всі зібрані за підсумками круглого столу зауваження та пропозиції передані до Мінрегіону, після аналізу їх оновлений текст постанови планують передати для ознайомлення в КБУ та одночасно на узгодження з центральними органами влади.

«Мета - на початок лютого вийти на Кабмін із цим питанням», - повідомив Василь Лозинський.

КБУ



Другие новости и события

В четверг, 28 января, состоится заседание Совета Ассоциации «Региональное строительство»В четверг, 28 января, состоится заседание Совета Ассоциации «Региональное строительство» // 26.01.2021
В четверг, 28 января, в 10:00 в конференц-зале «Отделстроя» пройдёт расширенное заседание Совета Ассоциации «Региональное строительство». В повестке дня - обсуждение плана деятельности Ассоциации на 2021 год, а также законодательных инициатив Конфедерации строителей Украины.

Ушла из жизни Оксана Павловна ХоптарьУшла из жизни Оксана Павловна Хоптарь // 18.01.2021
Ассоциация «Региональное строительство» с прискорбием сообщает, 17 января на 76-м году жизни умерла Оксана Павловна Хоптарь – бывший советник председателя Совета Ассоциации.

Оксана Павловна внесла огромный вклад в становление и развитие Ассоциации «Региональное строительство». Мы знали её как как ответственного и умелого организатора, профессионала своего дела, доброжелательного человека.

Ассоциация «Региональное строительство» выражает соболезнование родным и близким Оксаны Павловны.

Прощание и похороны состоятся сегодня в 14:00 на 3-м городском кладбище (ул. Академика Павлова, 88).

Память об Оксане Павловне навсегда останется в наших сердцах.

Набрали чинності постанови, необхідні для завершення реформи містобудуванняНабрали чинності постанови, необхідні для завершення реформи містобудування // 13.01.2021
Постанова Уряду № 1339 від 16 грудня 2020 р. відновила дію постанови №553 «Про порядок Здійснення державного архітектурно-будівельного контролю». Відтепер у органів місцевого самоврядування знову є повноваження здійснювати архітектурно-будівельний контроль.

СтройОбзор - портал новостроек
Интернет-портал недвижимости www.meget.kiev.ua
БудФонд
Строительная бухгалтерия
Группа изданий КАПСТРОИТЕЛЬСТВО