Асоціація "Регіональне будівництво"
UA | RU | EN
 Головна
Асоціація
Діяльність
Всі новини
Прес-центр
Контакти

Реформи мають впроваджуватися після консультацій з будівельною спільнотою

Новини Асоціації → 2020 → 11.2020 → Реформи мають впроваджуватися після консультацій з будівельною спільнотою
Реформування ДАБІ гальмує будівельну галузь. Це стало ключовою темою першої дискусійної панелі Building & Construction Forum, що відбувся 29 жовтня.

КБУПрезидент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе окреслив ключові меседжі для обговорення:

• Проблеми з якими цього року зіштовхуються забудовники.

• Відсторонення керівництва ДАБІ.

• Старт роботи Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань розслідування фактів корупції в органах ДАБІ.

• І що потрібно зробити, щоб система архбудконтролю працювала ефективно.

Дискусія відбувалася між народними депутатами, топ-менеджерами будівельної галузі та експертами ринку.

«Особисто я вважаю, що реформа ДАБІ це, насамперед, про необхідність віддати функцію контролю приватному сектору (але з обов'язковим запровадженням кримінальної і майнової відповідальності). Держава має залишити за собою контроль лише за об'єктами підвищеної небезпеки: такі як АЕС чи шляхопроводи. Водночас, органи місцевого самоврядування повинні мати повноваження для того, щоб правильно реагувати на будь-яке незаконне будівництво на своїй території», - зазначила заступник голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

На думку народного депутата Олега Дунди, будівельний ринок України вже готовий до передачі функцій держархбудконтролю в приватні руки.

«ДАБІ реформують на моїй пам'яті вже 10-15 років. Багато перемовин, переговорів, а віз й нині там. Якщо дійсно реформувати ринок, треба прибрати монополію на контроль, а для тих, хто контролює - ввести відповідальність і не тільки кримінальну, а й інші види», - сказав він.

Марія Ірговцій, експерт Офісу простих рішень і результатів поінформувала, що на Нацраді реформ було підтримано основну концепцію, розроблену ОПРР. Законопроект передбачає створення нового інституту юридичних осіб для будконтролю.

У свою чергу керівники будівельних компаній Володимир Зубик, Сергій Пилипенко, Ігор Ніконов, Андрій Насіковський - члени Ради директорів КБУ підтримали варіант реформи ДАБІ з передачею частини функцій архбудконтролю в треті руки.

Президент Асоціації «Інтергал-Буд» Володимир Зубик зазначив: «Якщо ми хочемо зробити правильну річ, то треба говорити не про заміну якихось «корупційних» особистостей на «некорупційних», треба міняти, спрощувати саме систему».

"Хочу особливо звернути увагу на те, аби швидко прийняти рішення і вийти з ним до сесійної зали. Підтримую передачу функцій держбудконтролю в приватні руки та децентралізацію", - наголосив генеральний директор компанії "Ковальська" Сергій Пилипенко.

А засновник компанії KAN Development Ігор Ніконов повідомив: «Підтримую передачу дозвільної системи у приватні руки, вважаю це позитивом, але без місцевих органів влади обійтися не вдасться. Мова йде про видачу містобудівних умов та обмежень».

Доєдналася до дискусії радник юридичної компанії Asters - члена КБУ Анжеліка Лівіцька: «Реформа ДАБІ вдарила не тільки по внутрішньому ринку та його гравцям, а й стала на заваді реалізації проектів міжнародних інвесторів. Наразі, реалізуються лише ті проекти, що стартували до 13 березня цього року».

Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів про старт обговорень і дискусій стосовно оновлення системи оподаткування у будівельній галузі та нерухомості.

Лев Парцхаладзе наголосив на необхідності включення представників будівельної спільноти до обговорення змін ще на стадії концепції. «На жаль, цього року ми є свідками негативного прикладу, коли реформа впроваджується без консультацій з реальним бізнесом. Так сталося з ДАБІ. І на сьогодні ми бачимо повний колапс системи, розвиток будівельних проектів буквально зупинений», - додав віце-президент КБУ Анатолій Беркута.

Він подякував учасникам Building & Construction Forum за змістовну дискусію та напрацювання подальших кроків у роботі над модернізацією галузі.

«КБУ є і буде комунікативною платформою для роботи з нормативною базою. Адже наша галузь потребує прозорих правил. Вже за кілька днів ми зберемося для детального опрацювання пропозицій щодо передачі повноважень ДАБІ в приватні руки. Та створення покрокової дорожньої карти. Точка зору галузі має бути врахована. Таку ж роботу проведемо і в питанні оподаткування», - підсумував Лев Парцхаладзе.



Другие новости и события

Крупнейший украинский производитель плитки подвергся рейдерской атакеКрупнейший украинский производитель плитки подвергся рейдерской атаке // 20.11.2020
В офисе крупнейшего производителя керамической плитки в Украине - Харьковского плиточного завода (ХПЗ) прошел обыск. Поводом для действий правоохранителей стали необоснованные подозрения в организации поставок украинской плитки на временно оккупированные территории.

Поздравляем с днем рождения директора Харьковского регионального управления Государственного фонда содействия молодежному жилищному строительству А. С. Вензеля!Поздравляем с днем рождения директора Харьковского регионального управления Государственного фонда содействия молодежному жилищному строительству А. С. Вензеля! // 08.11.2020
Уважаемый Александр Семенович!

Поздравляем Вас с днем рождения! Мы ценим Ваш профессионализм, опыт, ответственность и талант. Ваши порядочность, доброжелательность, интеллигентность подарили Вам большой круг надежных друзей, которые сегодня рядом с Вами.

Желаем Вам крепкого здоровья, долгих и плодотворных лет жизни, благополучия, успешной реализации Ваших планов и начинаний!

Номінації VIII Всеукраїнської будівельної премії IBUILD 2020 для регіональної спільнотиНомінації VIII Всеукраїнської будівельної премії IBUILD 2020 для регіональної спільноти // 06.11.2020
Вперше окремі номінації VIII Всеукраїнської будівельної премії IBUILD 2020 запропоновані для регіональної спільноти

СтройОбзор - портал новостроек
Интернет-портал недвижимости www.meget.kiev.ua
БудФонд
Строительная бухгалтерия
Группа изданий КАПСТРОИТЕЛЬСТВО