Асоціація "Регіональне будівництво"
UA | RU | EN
 Головна
Асоціація
Діяльність
Всі новини
Прес-центр
Контакти

Іпотека на первинному ринку - курс на здешевленння

Новини Асоціації → 2020 → 07.2020 → Іпотека на первинному ринку - курс на здешевленння
Іпотека на первинному ринку - курс на здешевленння«Іпотека на первинному ринку - це блакитний океан, де немає конкурентів, зате є великі можливості», - розповідає Олена Дмітрієва, Перша заступниця голови правління банку «Глобус».

-Наскільки 2019 рік був вдалим для іпотечного напряму вашого банку?

-Минулий рік був досить успішним. Ми збільшили іпотечний портфель на 15%, акредитували понад 50 нових житлових комплексів, залучили до співпраці нових забудовників. Ми плануємо надалі розвивати іпотечне кредитування.

-Як за останній рік змінилися середня сума і строки нових іпотечних кредитів?

-Уже третій рік поспіль середня сума виданих кредитів становить трохи більше ніж 500 тис. грн. Зараз це 530 тис. грн. Зі строками ситуація змінилася. Раніше ми видавали лише 20-річні кредити. А на початку 2019 року запустили кредитування на три-п'ять років. Це дало нам змогу знизити ставки для клієнтів. Зараз частка таких кредитів у нових видачах становить 30%. Це цікаво банку, оскільки не потрібен довгий ресурс. І це вигідно клієнту, який отримує кращі умови.

-Чи пом'якшилися умови вашого кредитування?

-У нас отримати кредит простіше, ніж в інших. По-перше, при сумах до 700 тис. грн ми більше не вимагаємо довідку про доходи, а це суттєво спрощує клієнтам отримання кредиту. По-друге, ми швидко ухвалюємо рішення - всього за одну-дві години, максимум за день, якщо виникають додаткові запитання. Якщо у нас є сумніви, ми шукаємо інформацію самостійно, а не вимагаємо від клієнтів додаткових документів. І якість портфеля у нас при цьому відмінна, без дефолтів. У тих рідкісних випадках, коли клієнт виходить на прострочку, він дуже швидко повертається в графік платежів. Розмір початкового внеску залежить від конкретного житлового об'єкта і забудовника, але мінімальний - це 20% від вартості квартири. У середньому клієнти вносять 35% вартості одразу, а повністю гасять кредит за два роки. Одночасно з погодженням іпотечного кредиту ми ухвалюємо рішення про кредитну картку з лімітом до 100 тис. грн, щоб клієнт міг витратити їх на проведення ремонту. Якщо клієнту потрібно більше, він може взяти в банку споживчий кредит.

-Хто зараз найчастіше купує житло в кредит і з якою метою?

-У нас більшість клієнтів - 60% - це чоловіки. Середній вік - до 40 років, позичальник є найманим працівником або підприємцем, сімейний - з дружиною і однією дитиною. У кредит квартири беруть люди з невисоким рівнем доходу. Для багатьох кредитне житло є першим власним житлом. Наприклад, молоде подружжя хоче жити окремо від батьків.

-НБУ фіксує скорочення частки Києва, який є найбільшим іпотечним ринком, оскільки розвивається будівництво на заході й півдні країни. А яка у вас ситуація?

-Ми активно розширюємо свою діяльність у регіонах. В 2019-му запустили кредитування квартир у нових житлових комплексах у Львові, Чернівцях, Миколаєві. Але найбільші обсяги кредитів продовжуємо видавати в Києві та Харкові, де забудовники розуміють переваги кредитування і охоче співпрацюють із банками. У регіонах, куди ми тільки заходимо, таких забудовників небагато.

-Як за останній рік змінилася вартість іпотечних кредитів?

-Ми знизили ефективну ставку за іпотекою на два процентні пункти. У нас партнерські програми, тому ми отримуємо компенсацію від забудовника. На сайті банку є мапа з умовами кредитування всіх житлових комплексів. У різних забудовників різні можливості з компенсації ставки, від якої залежить і наша ставка, але є об'єкти, де клієнт абсолютно реально платить 0% у перший рік кредитування.

-НБУ очікує на падіння кредитних ставок банків після стрімкого зниження облікової ставки, яка має досягти 7%. Наскільки швидко ви знизите ставки у 2020 році?

-Ринок має підтягнутися до облікової ставки, але облікова ставка - це не вартість грошей. Нині вартість нашого депозитного портфеля становить 16%, хоча максимальна ставка за новими депозитами - 15%. Ми очікуємо, що за рік вартість нашого депозитного портфеля зменшиться на 3-4 п.п. Вартість кредитів будемо зменшувати пропорційно.

-Чи можлива вже цього року іпотека під 10%, яку очікує Президент Володимир Зеленський?

-Для того щоб кредитувати під 10% без компенсації від держави та забудовника, вартість депозитного портфеля має становити близько 7%. Цього менше ніж за рік досягти неможливо. Мабуть, держава запропонує якісь механізми, скажімо, рефінансування цих кредитів за низькою ставкою або часткову компенсацію ставки.

-У цілому по країні первинний і вторинний ринок становлять 30/70. А яка у вас пропорція?

-Ми спеціалізувалися на первинному ринку, але наприкінці 2019 року вийшли на вторинний ринок і почали працювати з агентствами нерухомості по всій країні. Зараз у нас десь 20% нових кредитів видається на вторинному ринку, а пропорція портфеля вже 90% на 10%. Завдяки вторинному ринку ми розбавили портфель, оскільки там менші вимоги до резервування.

-Чи помітили ви уповільнення кредитування житла за партнерськими програмами, яке зафіксував НБУ?

-Ні, у нас все добре, оскільки ми давно працюємо на цьому ринку. Зараз у нас більш ніж 40 партнерів і понад 100 акредитованих об'єктів. Видати більш ніж 1,5 тис. кредитів і не мати при цьому прострочених кредитів - мрія будь-якого банку! Іпотека на первинному ринку - це блакитний океан, де немає конкурентів, зате є великі можливості для бізнесу. Інші банки не заходять на первинний ринок через високі резервні вимоги.

-Неплатоспроможність «Укрбуду» налякала багатьох українців, які відклали купівлю житла на первинному ринку. Раніше ви працювали з ними. Які зробили для себе висновки?

-Ситуація з «Укрбудом» нестандартна, оскільки забудовник пропрацював на ринку понад 10 років і побудував три десятки житлових комплексів, проте не зміг виконувати своїх зобов'язань. Щойно ми дізналися про проблему, одразу припинили співпрацю. Частка «Укрбуду» в нашому портфелі незначна - у нас існує ліміт до 10% кредитів на житлові об'єкти одного забудовника. І клієнти «Укрбуду» продовжують обслуговувати кредити, оскільки «Київміськбуд» обіцяє добудувати їхнє житло.

-А чи можуть банки і покупці житла захиститися від ризику банкрутства забудовника?

-Ми дуже прискіпливо перевіряємо партнерів, з якими маємо справу, оскільки несемо додаткову відповідальність перед своїми клієнтами. Потрібно детально розібратися в даній ситуації, адже раніше «Укрбуд» здавав житло в експлуатацію вчасно. При цьому всі об'єкти, які ми кредитували, мали повний комплект дозвільної документації. Компанії, що входять до корпорації «Укрбуд», перебували в гарному фінансовому стані. Проблема виникла раптово і стала несподіванкою для всіх. Можливо, слід встановити законодавчі вимоги до резервування - наприклад, 20% площ, які забудовники не повинні продавати до завершення будівництва.

-Як на іпотечне кредитування вплинула ревальвація гривні?

-Люди зайняли вичікувальну позицію, і продажі знизилися, одразу як долар почав падати. Але попит повертається. Уже в лютому ми отримали багато заявок на іпотеку. Можливо, це пов'язано з тим, що падають депозитні ставки, і люди вирішують купити нерухомість. Зараз ситуація для цього вдала. Ціни на житло зростатимуть, оскільки у забудовників знизилася маржа і вони будуть змушені підвищувати ціни. Це буде навіть не бажання заробити, а бажання не втратити.

-Які у вас плани на 2020 рік?

-У наших планах закладено зростання іпотечного портфеля на 10%. Плюс ми плануємо збільшити обсяг некиївських кредитів. Зараз у нас висока концентрація в столиці, та ми хочемо, щоб збільшилися обсяги у Львові, а також наше кредитування активно запрацювало в Одесі та Дніпрі.

КБУ



Другие новости и события

Що відбувається на будівельному ринку первинного житла?Що відбувається на будівельному ринку первинного житла? // 29.07.2020
Будівельна галузь та ринок нерухомості стали одними з тих сфер, які не оминули наслідки тривалого карантину. Обсяги будівництва в Україні знизилися на 7% за перші п'ять місяців 2020 року, а об'єм капітальних інвестицій у будівельну сферу впав майже на 36% у першому кварталі.

Запрошуємо на панельну дискусію «Online Trust Talks: Організація закупівель на будівельному ринку»Запрошуємо на панельну дискусію «Online Trust Talks: Організація закупівель на будівельному ринку» // 21.07.2020
22 липня 2020 року з 15.00 до 17.30 години, КБУ разом із діджитал платформою TRUST проводить дискусію «Online Trust Talks: Організація закупівель на будівельному ринку».

Поздравляем с днем рождения директора ООО «Спецгазстрой» Л.Б. Либермана!Поздравляем с днем рождения директора ООО «Спецгазстрой» Л.Б. Либермана! // 21.07.2020
Уважаемый Леонид Борисович!

Знаем и ценим Вас как компетентного, энергичного, грамотного специалиста, яркую и целеустремленную личность, одного из самых деятельных участников нашей Ассоциации.

Желаем Вам счастья, семейного тепла и благополучия, неугасаемого оптимизма и вдохновения, воплощения всех Ваших профессиональных и творческих планов! Пусть в Вашей жизни будет как можно больше приятных событий и радостных дней!

СтройОбзор - портал новостроек
Интернет-портал недвижимости www.meget.kiev.ua
БудФонд
Строительная бухгалтерия
Группа изданий КАПСТРОИТЕЛЬСТВО