Асоціація "Регіональне будівництво"
UA | RU | EN
 Головна
Асоціація
Діяльність
Всі новини
Прес-центр
Контакти

Вимоги та обмеження щодо проведення будівництва на території України під час карантину у зв'язку з пандемією COVID-19

Новини Асоціації → 2020 → 04.2020 → Вимоги та обмеження щодо проведення будівництва на території України під час карантину у зв'язку з пандемією COVID-19
У зв'язку з численним проведенням перевірок будівельних майданчиків щодо дотриманням карантинних вимог у зв'язку з пандемією COVID-19, ми підготували для вас роз'яснення щодо того:

1) Яких карантинних вимог необхідно дотримуватися на будівельному майданчику; та
2) Види відповідальності які можуть бути застосовані у випадку порушення карантинних вимог.

Вимоги та обмеження щодо проведення будівництва на території України
під час карантину у зв'язку з пандемією COVID-19.

ОБМЕЖЕННЯ 1: Присутність НЕ більше 10 людей

Пояснення: З 17 березня 2020 р. до 24 квітня 2020 р. заборонено відвідування закладів освіти, проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування;
Однак, таке обмеження не стосується будівництва, адже поняття "масові заходи" не визначено законодавством, а виходячи з його суті не поширюється на будівництво.

Законодавче регулювання: Постанова КМУ від 25 березня 2020 р. № 239 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19".

ОБМЕЖЕННЯ 2: Закриття регулярного транспортного сполучення та обмеження щодо коло осіб, які можуть ним пересуватися

Пояснення: На підставі рішень Кабінету Міністрів України було введено часткове закриття регулярного транспортного сполучення та введені обмеження щодо кола осіб, які можуть пересуватися громадським транспортом.
Проте, відповідно до пунктів 13, 45-50 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 р. № 176 регулярні спеціальні перевезення:
- oрганізовуються для перевезення працівників підприємств, установ та організацій;
--здійснюються відповідно умов, зазначених у паспорті маршруту, та на підставі договору з автомобільним перевізником.
Тобто навіть з врахуванням обмежень можливо перевезення пасажирів - працівників підприємства, установи, організації на підставі окремого договору з перевізником.

Законодавче регулювання: Постанова КМУ від 11 березня 2020 р. № 211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19".

ОБМЕЖЕННЯ 3: Вимоги до проживання, умов праці

Пояснення: Згідно з вимогами українського законодавства:
Власники, а також керівники та інші посадові особи підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності зобов'язані в межах своїх повноважень сприяти медичним працівникам у здійсненні заходів щодо захисту населення від інфекційних хвороб, а також дотримуватися правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам.
Зверніть увагу, що контролюючі органи вважають, що вимоги, визначені в Інформаційний довідці МОЗ України є обов'язковими для виконання, тому, забезпечте своїх працівників на будівельному майданчику необхідними індивідуальними засобами захисту:
- Рукавичками;
- Масками/респіраторами;
- Захисними окулярами/щитками.

Законодавче регулювання: Інформаційна довідка щодо Державних стандартів України, які регулюють вимоги до засобів індивідуального захисту ("Інформаційна довідка")

Закон України "Про захист населення від інфекційних хвороб" від 6 квітня 2000 року № 1645-III.

 Додатково, згідно вимог українського законодавства, місцеві ради та адміністрації можуть встановлювати більш жорсткі обмеження карантинного режиму.


Які органи можуть проводити перевірки дотримання карантину і які є види відповідальності за порушення

Згідно положень українського законодавства перевірки щодо дотримання карантину сожуть здійснювати:
- правоохоронні органи;
- Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (наразі проводять позапланові заходи з метою профілактики поширення захворювання на коронавірусну інфекцію).

Відповідальність несуть посадові особи або відповідальні суб'єкти господарської діяльності.

Види відповідальності:

Кримінальна відповідальність

Стаття 325 Кримінального кодексу України встановлює декілька видів відповідальності за порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань:
• штраф від 17-51 тис. гривень або
• арешт на строк до шести місяців, або
• обмеження волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Адміністративна відповідальність

Стаття 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, передбачає накладення штрафу на громадян від 17 тис. до 34 тис. гривень і на посадових осіб - від 34 тис. до 170 тис. гривень.

Стаття 188-16 КУпАП передбачає відповідальність за невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань цивільного захисту, нагляду та контролю за станом захисту територій від надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, щодо розроблення та реалізації заходів у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Посадові особи караються штрафом від 170 до 340 гривень. За повторне правопорушення протягом року - від 340 до 850 гривень.



Другие новости и события

Поздравляем директора ООО «Финансово-строительная группа» В.Н. Лепесея с юбилеем!Поздравляем директора ООО «Финансово-строительная группа» В.Н. Лепесея с юбилеем! // 25.04.2020
Уважаемый Владимир Николаевич!

Сердечно поздравляем Вас с 60-летием! Мы знаем и ценим Вас как строителя с большим опытом и прекрасными организаторскими способностями. Вас всегда отличали высокий профессионализм, ответственность, умение наладить работу коллектива для выполнения поставленных задач.

В этот знаменательный день мы от всей души желаем Вам крепкого здоровья, семейного счастья и неисчерпаемой энергии. Приятных событий и воплощения всех Ваших планов!

Поздравляем с днем рождения Председателя Наблюдательного Совета АО «Куряжский домостроительный комплекс» Э.Ш. Тер-Степаняна!Поздравляем с днем рождения Председателя Наблюдательного Совета АО «Куряжский домостроительный комплекс» Э.Ш. Тер-Степаняна! // 23.04.2020
Уважаемый Эмиль Шарвашевич!

Знаем Вас как системного и авторитетного руководителя, прекрасного организатора, порядочного и мудрого человека. Вы всегда отличаетесь высоким профессионализмом, ответственным отношением к порученному делу, умением наладить работу коллектива для выполнения поставленных задач.

Желаем Вам долгих лет жизни, крепкого здоровья, семейного счастья и благополучия, воплощения всех Ваших планов и всего самого доброго!

Поздравляем с днем рождения генерального директора ООО «Стройинвест» С. Ф. Головенчица!Поздравляем с днем рождения генерального директора ООО «Стройинвест» С. Ф. Головенчица! // 23.04.2020
Уважаемый Станислав Финиасович!

Желаем Вам крепкого здоровья, счастья и благополучия, любви и уважения Ваших коллег, друзей и близких. Долгих Вам лет жизни и осуществления всех Ваших планов и замыслов!

СтройОбзор - портал новостроек
Интернет-портал недвижимости www.meget.kiev.ua
БудФонд
Строительная бухгалтерия
Группа изданий КАПСТРОИТЕЛЬСТВО