Асоціація "Регіональне будівництво"
UA | RU | EN
 Головна
Асоціація
Діяльність
Всі новини
Прес-центр
Контакти

Запуск іпотечного кредитування – спільне завдання держави та бізнесу

Новини Асоціації → 2020 → 03.2020 → Запуск іпотечного кредитування – спільне завдання держави та бізнесу
Створення маршрутної карти для запуску доступного іпотечного кредитування вже цього року - наше спільне ключове завдання. Це підкреслив президент Конфедерації будівельників України (КБУ) Лев Парцхаладзе, під час форуму «Іпотека - інструмент стрімкого розвитку економіки».

Про житлову сферу. Україна

За його словами, в Україні мешкає біля 44 млн жителів - з них 6 мільйонів українців потребують власного житла, тобто майже кожен 7 українець потребує житла.

«54% українців зараз мешкають у перенаселеному житлі - тоді як у Великій Британії, Франції, Німеччині цей показник становить в середньому 7%. На одного українця маємо 24 м² житла, а в країнах Європи в середньому - 60 м²», - зазначив Лев Парцхаладзе.

 Запуск іпотечного кредитування – спільне завдання держави та бізнесу

Президент КБУ навів ще низку важливих даних: «70% житлового фонду в Україні - це застаріле та ветхе житло. При цьому - 7,5% житлового фонду, а це 75 млн м² - за офіційними даними - зовсім непридатні для проживання. У відносно новому житлі (збудованому після 90-их років) мешкає лише 11% населення».

Про іпотечну ставку в Європі

Лев Парцхаладзе поінформував, що є інструменти, відомі та перевірені часом - лізинг, оренда, іпотека.

«Саме іпотека - найбільш ефективний інструмент вирішення житлових питань в усьому світі. Це те, що потрібно Україні. В Європі середня ставка коливається від 0% до 6%», - додав він.

 Запуск іпотечного кредитування – спільне завдання держави та бізнесу

Також розповів кілька цікавих «іпотечних» кейсів європейських країн:

• У Данії вже почали видавати і безвідсоткові кредити на житло, для тих хто бере велику суму на короткий термін - до 20 років, або 0,6 % - на 30 років. Нещодавно, стали видавати кредити з мінусовою ставкою, тобто повернути фінустанові треба буде менше - ніж узяли в кредит. Це перший такий випадок у світовій практиці.

• У Швейцарії купити житло може як резидент, так і іноземець. Кредитування від 2 до 100 років, так би мовити - пожиттєво. Далі гроші виплачують діти, лише якщо цього не роблять - житло вилучають.

«Це яскраві приклади того, що і ми повинні створити маршрутну карту запуску іпотечного кредитування. Щоб кожен українець, який потребує житло - мав можливість його придбати», - додав президент КБУ.

Про механізми та інструменти успішної іпотеки

Запуск іпотечного кредитування – спільне завдання держави та бізнесу

Лев Парцхаладзе визначив потрібні механізми та інструменти, для запуску успішної іпотеки в Україні:

• зниження первинного іпотечного внеску з теперішніх 25% до 10%;

• страхування житлових об'єктів;

• відпрацювання механізму використання ЕСКРОУ рахунків;

• при отриманні іпотеки потрібно орієнтуватися на дохід всієї родини;

• створення умов захисту прав кредиторів, посиливши відповідальність боржників.

Що очікувати - після запуску іпотеки?

«Зараз іпотечна ставка в Україні коливається від 18 до 24%»- сказав президент КБУ.

Він зазначив, що помірна іпотечна ставка - це показник добре працюючої і стабільної економіки. На першому етапі Україна потребує іпотечну ставку у розмірі - 8-10%. Далі розраховуємо ще на її зниження», - додав він.Лев Парцхаладзе виділив ключові позитивні моменти, які отримає будівельний ринок та країна після запуску іпотечного кредитування:

Запуск іпотечного кредитування – спільне завдання держави та бізнесу

• власне житло для 300 тисяч українців;

• 100 тисяч нових квартир;

• збільшення будівництва житла на 30-40%;

• створення нових 200 тисяч робочих в будівельній галузі.

Президент КБУ підкреслив, що кожна гривня, залучена в іпотечний проект, акумулює 11,28 грн в суміжних галузях - а це підтримає економіку України.

«Ми повинні об'єднати спільні зусилля - як для запуску іпотечного кредитування, так і для впровадження ефективних і прогресивних рішень. Давайте змінимо Україну на краще!», - підсумував Лев Парцхаладзе.

Довідка: Конфедерація будівельників України (КБУ) - найбільше галузеве об'єднання, що представляє інтереси будівельної спільноти країни. Учасник Федерації європейської будівельної промисловості (FIEC), до якої входять 32 національні європейські федерації-учасники із 28 країн.



Другие новости и события

Поздравляем директора ЧП «ДОМКОМ» В.А. Голубенко с днём рождения!Поздравляем директора ЧП «ДОМКОМ» В.А. Голубенко с днём рождения! // 28.03.2020
Знаем и ценим Вас как профессионала, целеустремленного и энергичного человека. Желаем Вам семейного счастья, тепла и благополучия, неисчерпаемой энергии, оптимизма и вдохновения, воплощения Ваших планов и всего самого наилучшего!

В связи с карантином заседание Совета Ассоциации «Региональное cтроительство» переноситсяВ связи с карантином заседание Совета Ассоциации «Региональное cтроительство» переносится // 19.03.2020
В связи с карантином запланированное на 19 марта заседание Совета Ассоциации «Региональное cтроительство» переносится на более поздний срок. О новой дате мы сообщим дополнительно.

В четверг, 19 марта, состоится заседание Совета Ассоциации «Региональное строительство»В четверг, 19 марта, состоится заседание Совета Ассоциации «Региональное строительство» // 17.03.2020
В четверг, 19 марта, в 10:00 в конференц-зале «Отделстроя» пройдёт расширенное заседание Совета Ассоциации «Региональное строительство». В повестке дня – информация о реформировании системы ГАСКа, презентация применения BIM-технологий в строительстве, обсуждение текущей деятельности Ассоциации.

СтройОбзор - портал новостроек
Интернет-портал недвижимости www.meget.kiev.ua
БудФонд
Строительная бухгалтерия
Группа изданий КАПСТРОИТЕЛЬСТВО